GCHQ a publicat imagini inedite ale lui Colossus, computerul britanic secret de spargere a codurilor, considerat a fi cel care i-a ajutat pe Aliați să câștige cel de-Al Doilea Război Mondial.
Agenția de informații le publică pentru a marca cea de-a 80-a aniversare de la inventarea computerului. Imaginile dezvăluie „geneza și funcționarea lui Colossus”, considerat de mulți drept primul computer digital.
Existența sa a fost un secret până la începutul anilor 2000. Anne Keast-Butler, director al GCHQ, a declarat că imaginile reprezintă o reamintire „a creativității și ingeniozității” necesare pentru a menține țara în siguranță.
„Inovația tehnologică a fost întotdeauna în centrul activității noastre aici, la GCHQ, iar Colossus este un exemplu perfect al modului în care personalul nostru ne menține în fruntea noilor tehnologii – chiar și atunci când nu putem vorbi despre asta”, a spus ea.
Primul Colossus a început să funcționeze de la Bletchley Park, locul de origine al spărgătorilor de coduri din Marea Britanie, la începutul anului 1944. Până la sfârșitul războiului, existau 10 computere care ajutau la descifrarea mesajelor naziste.
Echipat cu 2.500 de valve și având o înălțime de peste 2 metri, Colossus a necesitat o echipă de operatori și tehnicieni calificați pentru a-l face să funcționeze și să-l întrețină.
Planurile de funcționare interioară au fost, de asemenea, făcute publice pentru prima dată, împreună cu o scrisoare care face referire la „instrucțiuni germane destul de alarmante” interceptate de Colossus, precum și un clip audio al mașinii la lucru.
Până la sfârșitul războiului, 63 de milioane de caractere de mesaje germane de înaltă calitate au fost decriptate de cele 550 de persoane care lucrau la calculatoare.
În ciuda impactului său uriaș, inginerii și spărgătorii de coduri care au lucrat la programul Colossus au jurat să păstreze secretul, iar existența acestei mașini vitale a fost ținută departe de cărțile de istorie timp de aproape șase decenii.
Colossus nu a fost recunoscut oficial de către serviciile de informații britanice decât în anii 2000. După război, opt dintre cele 10 computere au fost distruse.
Inginerului care l-a proiectat, Tommy Flowers, i s-a ordonat să predea toată documentația referitoare la mașinărie către GCHQ. Încercările de a păstra secretul au fost atât de reușite încât Bill Marshall, un fost inginer al GCHQ care a lucrat la Colossus în anii 1960, a declarat că nu avea nicio idee despre rolul său în timpul războiului.
Andrew Herbert, președintele consiliului de administrație al National Museum of Computing, care are sediul la Bletchley Park, a declarat că publicarea imaginilor a fost o altă ocazie de a sărbători impactul de durată pe care l-a avut Colossus, scrie BBC.
„Din punct de vedere tehnic, Colossus a fost un precursor important al computerului electronic digital modern”, a spus el.
Test de cultură generală. Ce țară a anexat Basarabia în cel de-Al Doilea Război Mondial?
Mii de persoane, evacuate în Düsseldorf din cauza unei bombe din Al Doilea Război Mondial